Местоположение


 

Гр. Трън е разположен в Югозападна България, в северозападната част на област Перник, на границата с Република Сърбия. Намира се на 83 км. от София и със своята територия от 573,5 кв. км. и 52 населени места е третата по големина община в България. Вътрешните й граници са с общините Трекляно (Кюстендилска област), Брезник и Земен (Пернишка област), Драгоман (Софийска област). Разполага се на двата бряга на р. Ерма в котловината Знеполе на 803 м. н. в. Самият град е заобиколен от хълмовете  Китка, Гърков камък, Чарчалат, Мурговица. Сред най-високите планински върхове са „Кървави камък” – 1 737 м., връх „Руй” – 1 706 м., като по тях върви и граничната линия с Република Сърбия.

На територията на общината има граничен контролно-пропусквателен пункт в с. Стрезимировци.

Изключителното за града е, че съчетава невероятно чистата, уникално красива, на места девствена природа, с множество легенди и богатото културно-историческо наследство, по много лек и приятен за слушателя начин. Няма място в града и околностите му, което да няма някаква история.

Като пограничен район градът с времето замира и в момента е с население от 4 846 души, но тепърва започва да се развива като туристическа дестинация със селски, еко и културен характер. Близостта със столицата и значително добрата инфраструктура благоприятства за развитието му в тази насока.

Лесно можете да разберете, че навлизате в района на гр. Трън – след като ви стане по хладно, започнете да дишате по-леко и видите на среща си една чудновата планина с формата на пирамида или т.н. Драговски камък.


 


Снимки